Вже з 1 січня 2022 року заклади освіти Бродівської, Заболотцівської та Підкамінської ТГ, як і всієї України, перейшли на нове меню. Одним із ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування у дитячих та загальноосвітніх організованих колективах на законодавчому рівні, стала постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року за № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Підготовка з переходу на нові стандарти тривала до кінця 2021 року. І от нове меню для дітей «стартувало». Що воно собою являє, який контроль за його дотриманням – про це розмова нашого кореспондента Галини ПЕТРУСЬ з начальником Бродівського управління ГУ Держпродспоживслужби у Львіській області Миколою ШИНКАРОМ.
– То яка вона, реформа системи харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, Миколо Романовичу?
– Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Водночас у шкільних буфетах забороняється продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки, молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників і ароматизаторів.
– Яке воно, нове меню?
– Відповідно до вищезгаданої Постанови меню повинно бути чотиритижневим для різних сезонів, тобто осіннє, зимове, весняне і літнє. Це дозволить урізноманітнити і збагатити раціон школярів. Ковбаси, паштети, сосиски замінять стравами з риби і м’яса. Має бути більше овочів, зокрема бобових, більше фруктів, кисломолочної продукції. Замість установки дати «щось одне вітамінне» чіткі норми: не лише овочі, а й фрукти мають бути щодня, свіжі чи заморожені (по 100 г порція). А раз на тиждень хоча б 25 г сушених фруктів та ягід (наприклад, на узвар). На сніданок двічі на тиждень заплановані соки, але обов’язково без додавання цукру, підсолоджувачів. Загалом три чверті їжі дитини мають становити продукти рослинного походження.
– Хто контролює організацію і якість харчування?
– Щоденний контроль за організацією і якістю харчування покладається на керівників навчальних закладів та медичний персонал. У межах компетенції контроль за роботою їдалень повинні здійснювати і відділи освіти.
Керівник закладу затверджує чотиритижневе сезонне меню, що погоджується з керівником Бродівського управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області. Складання щоденних меню-розкладок здійснюється медичним працівником закладу на підставі меню сезонного чотиритижневого. Обов’язково, наказом керівника закладу, призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей.
– А хто веде контроль за якістю страв?
– Щоденний контроль за якістю готових страв у їдальнях при навчальних закладах рекомендується здійснювати бракеражною комісією, до складу якої входять медичний працівник і представник адміністрації закладу. А бракераж сирої продукції здійснюється комірником або кухарем із залученням медичного працівника закладу.
Не допускається приймати харчові продукти без супровідних документів, з минулим терміном зберігання, з ознаками псування. У супровідних документах про якість продуктів, що особливо швидко псуються, повинні бути вказані дата і година випуску продукту, а також година і дата його кінцевого терміну зберігання. Супровідні документи необхідно зберігати до кінця реалізації продукту.
Керуючись вимогами частини 4 статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», і відповідно до Закону України за № 4004-Х11 від 24 лютого 1994 року «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України № 772 від 23 грудня 1997 року «Про основні принципи та вимоги безпечності та якості харчових продуктів» Бродівське управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області постійно проводить планові перевірки щодо дотримання вимог санітарного законодавства та безпечності і якості харчових продуктів.